5 TIPS TIL AT RYDDE OP I DIT HJEM

Når jeg er ude på opgaver høre jeg ofte at det kan være svært at komme i gang med at rydde op i sit hjem. Ofte ved mine kunder ikke hvor de skal starte med oprydningen eller hvordan de skal gribe det an.

Ofte har vi en masse gode intentioner om at komme i gang med at rydde op og lægger herefter planer for hvordan vi skal gribe det an. Men herefter sker der sjældent mere. Mit udgangspunkt er derfor meget simpelt – bare kom i gang med oprydningen.

Dette gøres bedst på en struktureret måde og mine råd er derfor til hvordan du hurtigt kommer i gang med at rydde op og hvordan du hurtigt ser fremskridt i processen.

KONTAKT MIG PÅ INFO@LUBI-STUDIO.DK,

HVIS DU HAR SPØRGSMÅL TIL OPRYDNING OG ORGANISERING.

tips til at rydde op i dit hjem

01 UDVÆLG DET RUM DU VIL STARTE MED AT RYDDE OP I

Ved at rydde op i et rum ad gangen beholder du overblikket over hvor langt i processen du er. Jeg vil ikke anbefale at starte med at rydde op i “svære” rum såsom loftsrum eller andre roderum, da disse rum ofte indeholder flest forskellige kategorier. Samtidigt er det ikke de rum vi ser til dagligt og skal opholde os i, men de kan være vigtige at rydde op i og organisere senere, så vi fremover ved hvor vi var vores ting og ikke skal blive irriterede når vi ikke kan finde dem.

Start dermed gerne med et rum som f.eks. køkkenet eller soveværelset, da disse rum indeholder større kategorier og dermed også ofte færre kategorier.

02 UDVÆLG DEREFTER DEN KATEGORI DU VIL STARTE MED AT RYDDE OP

Når du har valgt det rum du vil starte med at rydde op i, udvælger du en kategori inde i rummet du er i. Det kan enten være dit tøjskab, tingene på dit skrivebord, papirerne/mapperne i dit skab, din makeup osv.

Grundet til at tage én kategori ad gangen er netop at du har mere overblik over processen henad vejen. Der kan selvfølgelig godt dukke papirer op fra et andet værelse, som du finder senere. Men når du når dertil ved du til gengæld lige præcis hvor det papir skal lægges hen.

03 RYD OP VED AT GROVSORTERE

Når du har valgt en kategori i et rum går enormt slavisk til værks. Det er et hands-on projekt, som tager tid – især hvis man ikke har et klart overblik over hvordan man bedst kan rydde op i sit hjem. Men når det er gjort kan det give en hel tilfredshed over det overskud og den ro man får efterfølgende.

Har du f.eks. udvalgt tøjskabet i dit soveværelse tager du alt tøjet ud af det, så dit skab er tomt.

Tag nu ét stykke tøj ad gangen og fordel det i følgende bunker:

♢ “Smid ud”

♢ “Doner”

♢ “Behold”

Jeg oplever også at mange af mine klienter ønsker en bunke der hedder “det her tøj kan jeg ikke passe lige nu – men snart kan jeg igen”.

Har du været igennem en graviditet, operation eller andet der gør at din vægt har svinget drastisk er det helt fint at have sådan en bunke, som du kan lægge væk på samme måde som dit sæson (sommer/vinter tøj). Men hvis du vælger dette er det vigtigt at sætte en note i din kalender til den dato du forventer at kunne passe den kategori af tøj igen (f.eks. om 6 måneder eller 1 år).

Hvis det så ikke passer til den tid, er det på tide at rydde op igen og denne gang skille sig af med det. Ofte må vi indrømme, at det, der gør, at vi beholder tøj, vi ikke kan passe, er, fordi vi simpelthen håber, at vi kan passe det igen senere. Men kroppen er i konstant forandring og det er sjældent at vi kommer tilbage i den pasform vi drømmer om. Så det gælder i lige så høj grad om at være realistisk omkring den ting man kigger på ift. om man skal beholde det. Det gælder ligegyldigt hvilken kategori der er tale om.

04 FINSORTER HEREFTER

Efter at du har grovsorteret i bunker du ønsker at smide ud, donere og beholde er det tid til at finsortere disse kategorier. Jeg vil anbefale dig at starte med de ting du gerne vil beholde. De ting du vil smide ud eller donere kan du evt. vente med at finsortere til resten af rummene er ryddet op og sorteret.

Ved at finsorteret de ting du vil beholde får du dem organiseret inden du lægger det på plads igen.

Hvis vi holder fast i eksemplet omkring tøjskabet kan det f.eks. finsorteres i nye kategorier der hedder “sæson(vinter/sommer)” – på den måde kan du lægge dit vintertøj op på de hylder du har svært ved at nå til dagligt og bytte det ud med sommertøjet når sæsonen ændrer sig.

Det kan også være at du sorterer kategorierne efter farve eller efter tøjstykke, altså “kjoler, t-shirts, bukser, sweaters osv.” Eller efter hvad du bruger “til hverdag” “til fest” eller “på arbejde”. Herefter gælder det om at tænke over hvilke kategorier du bruger oftest. Hæng derefter disse kategorier der hvor du har nemmest adgang til dem.

Grunden til at det fungere godt at finsortere dine ting og organisere dem i mindre kategorier når du rydder op, er er at det bliver mere overskueligt for dig at finde igen, når det er lagt på plads. Så ved du nemlig at tingene ligger sammen og et sted hvor det giver mening ift. hvor du også bruger den enkelte kategori.

BONUS TIP:

For at vedligeholde organiseringen når du har ryddet op er der et særligt trick til netop tøjkategorien. Du kan nemlig starte med at hænge alle bøjlerne med tøjet modsat op (dvs. hvor du normalt vil hænge en bøjle ‘væk fra dig selv’, skal den i stedet hænges mod dig selv, bag om bøjlestangen.

Når du så bruger et stykke tøj hænger du det efterfølgende helt normalt på plads igen. På den måde kan du hurtigt se hvad du aldrig får brugt, på trods af at du troede eller håbede at du ville bruge det.

Igen er det vigtigt at sætte en reminder i kalenderen for hvornår du skal skille dig af med det tøj, som du kan se på bøjlerne at du ikke bruger – her vil jeg anbefale at du sætter det et års tid frem, da noget af det tøj du bruger netop også afhænger af sæson eller begivenheder, såsom jul.

Jeg håber at disse råd kan hjælpe dig godt på vej med at rydde op i dit hjem.

Hvis det stadig virker uoverskueligt er du meget velkommen til at kontakte mig på info@lubi-studio.dk.

Du kan også se oprydnings- og organiseringspakker her, hvis du ønsker at få en hjælpende hånd med – ligegyldigt om det bare er for at komme i gang eller om det er hjælp til den helt store oprydning.

Få inspiration til at komme igang med at rydde op i dit hjem:

  • tips til at rydde op i dit hjem
  • tips til at rydde op i dit hjem

Hos LUBI STUDIO har jeg en helt speciel og struktureret tilgang til ethvert oprydnings- og organiseringsprojekt. Som oprydningskonsulent er det min overbevisning at et roligt hjem starter med en gennemgribende oprydning. Det kræver at du er klar til at sortere, rydde op, smide ud, gemme væk, kategorisere, lægge på plads og organisere. Herefter er det nemmere at bygge ovenpå rutinerne i dit hverdag. Kombinationen af mine metoder og tilgang til at rydde op er er lige præcis det der kan være med til at få dig på rette vej, så du i højere grad kan nyde din hverdag og leve et liv med mindre stress og rod i dit hoved.